Hardlopen

De Asselronde

Gister was het dan zo ver: de Asselronde tijdens de Midwinter Marathon in Apeldoorn. Een tocht van 25 kilometer startend bij de Naald in Apeldoorn en van daaruit vrijwel direct richting de Veluwe.

Dit evenement wordt voor mij de eerste keer dat ik 25 kilometer in wedstrijdvorm ga lopen. Vorig jaar met de training voor de marathon heb ik deze afstand wel gelopen, maar nu het om een officiele loop gaat, merkte ik dat ik toch wel erg nerveus werd.

Zaterdagavond als goede voorbereiding gedineerd met pasta. Die koolhydraten zal ik zeker nodig hebben. Zaterdagavond op tijd naar bed en de wekker gezet op 8 uur. Ik heb besloten dat ik de trein van kwart voor tien wil nemen, zodat ik om kwart voor 11 in Apeldoorn ben. Vanaf het station in Apeldoorn gaan er gratis pendelbussen naar de start.

img_5370Ik ben zondagochtend netjes om 8 uur opgestaan. Heerlijk ontbeten met pannenkoeken. Alle noodzakelijke voorbereidngen getroffen en om half 10 zat ik op mijn fiets onderweg naar het station van Enschede. Netjes op tijd zat ik in de trein. Lekker ontspannen in de stiltecoupé. Dat liep iets anders dan gepland, want waarom gaan gezinnen met drie kinderen in een stiltecoupé zitten? Volgens mij begrijpt nog steeds niet iedereen het idee achter de stiltecoupé. Maar ja, gewoon mijn hardloopplaylist op spotify alvast aangezet en een uur lang geluisterd naar muziek. Ik was netjes om kwart voor 11 op het station van Apeldoorn en daar was de pendelbus net vertrokken. De volgende pendelbus zou een kwartier later vertrekken, maar wat bleek: de start was op een kwartier loopafstand van het station. Er is niets mis met de benen opwarmen en wandelend richtig de start! Ondanks de gezonde spanning merkte ik dat ik erg gelukkig en genietend door het centrum van Apeldoorn heen liep.

img_5371Helaas was er geen bewaakte tasseninname, dus mijn tas maar even tussen andere tassen neergelegd in het Orpheustheater. Op eigen risico dan maar! Startnummer opgespeld en richting mijn startvak. 20 minuten voor de start stond ik in het startvak. Leuk om te zien dat er meerdere InstagramLopers in het zelfde startvak stonden. En leuk om te merken dat we elkaar dus ook herkennen. Soms kan Social Media toch echt nog wat toevoegen. Ineens sta je toch wat minder alleen in het drukke startvak.

Precies om kwart voor 12 ging het startschot. ik had met mezelf afgesproken, dat ik niet op mijn halvemarathonsnelheid zou gaan starten. Ik moet het toch 25 kilometer volhouden. met een snelheid van 12 km/u ging ik van start.

De eerste kilometers gingen nog door Apeldoorn maar zeer snel gingen we de natuur in. Dwars door de Veluwe. Soms heb je niet meer in de gaten hoe mooi Nederland is. Wat een genot om hier te mogen lopen. Wat een uitzichten. Dan weer door bossen, dan weer door stukken met wijdse uitzichten. En wat een heerlijk weer. Overal zon.

Maar wat een hoogteverschillen! En dan vooral als vals plat! Je merkt dat je ineens een stuk langzamer loopt, maar je begrijpt niet hoe dat ineens kan. Wat gaat er toch mis vandaag? Tot je beseft dat je omhoog aan het lopen bent.

img_5373Met vlagen was het een erg zwaar parcours, maar wat een mooi parcours. Het was de inspanning waard. En sporten hoeft natuurlijk ook niet altijd makkelijk te gaan. Je mag ook wel voelen dat je inspanning levert. De laatste 500 meter voor de finish merkte ik dat andere lopers nog net even hun snelheid verhoogden. Maar helaas dat zat er bij mij niet meer in. Met het zelfde tempo ging ik richting de finish. Wat een ontzettend mooi moment toen de medaille om mijn hoofd werd geschoven. Wat had ik deze medaille verdiend!

fullsizerenderMijn streven was om deze wedstrijd binnen een tijd van 2 uur en 5 minuten uit te lopen. Uiteindelijk werd het 2 uur 1 minuut en 50 seconden. Ik ben dan ook erg tevreden. Zeker in het begin had ik meer kunnen geven, maar ik weet niet of ik het dan 25 kilometer had kunnen volhouden. De kracht zit hem toch in het doseren.

Na afloop nog even mede-instagramloper en blogger Peter de Groof ontmoet. Hij kwam helemaal uit Vlaanderen om aan deze wedstrijd mee te lopen. Even kennisgemaakt en een drankje gedronken om op deze inspanning te toosten.

De Asselronde tijdens de Midwinter Marathon: Ik vind het een aanrader. Bij vlagen zwaar. Een erg mooi parcours. Volgend jaar  zal ik zeker weer meedoen. Echt een aanrader! Eén van de mooiste evenementen waar ik aan mee heb gedaan. Door de afstand past hij zeker goed in een trainingsschema voor een voorjaarsmarathon.

Eén tip voor de organisatie: bewaakte tasseninname.

11 gedachten over “De Asselronde”

  1. Prachtige tijd René. Wat een heerlijke omstandigheden hadden we hè, het kon toch niet beter?

    Die tasseninname is er overigens jarenlang geweest, in vrachtwagens net achter de finish. Het organiseren daarvan bleek lastig, met name omdat lopers zelf tussen de tassen liepen te trekken omdat het (volgens hun) niet snel genoeg ging.

    Like

Plaats een reactie