Hardlopen

Boekreview: Ren voor je leven – Klaas Boomsma

Twee weken geleden kreeg ik als verjaardagskado het boek “Ren voor je leven” van Klaas Boomsma. Eigenlijk ben ik normaal niet zo geïnteresseerd in boeken over hardlopen. Niet omdat ik het geen leuk onderwerp vind, maar als ik dan toch lekker ga lezen, lees ik bijvoorbeeld liever een spannende thriller. Zo heb ik alle boeken van Karin Slaughter in één ruk boomsmaverslonden. Soms leenden hardlopende collega’s mij wel eens een boek uit over hardlopen, met de mededeling dat ik dat boek echt moest lezen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik soms wel eens netjes heb gewacht tot er voldoende tijd voorbij was, waarna ik het boek ongelezen teruggaf. En net deed of ik het wel gelezen had. Erg hè? Hardlopen is leuk om te doen. Leuk om tijdschriften als Runnersworld en Losse Veter te lezen. Maar een heel boek over hardlopen, nee die tijd besteed ik dan toch liever aan de stapel boeken die er ook nog gelezen moeten worden.

En toch was ik meteen geïnteresserd toen ik hoorde dat Klaas Boomsma een boek had geschreven. Vlak nadat het boek uit kwam was ik jarig, ik heb het boek dan ook direct als kado gevraagd. Ik moest eerst nog even het laatste boek van Karin Slaughter uitlezen, maar afgelopen vrijdag kon ik dan eindelijk beginnen met lezen. In twee dagen tijd heb ik het boek verslonden. Eigenlijk wel heel erg zonde. Een schrijver is misschien maanden of jaren bezig met het op papier zetten van zijn verhaal en in twee dagen heb je het uit. Eigenlijk getuigt dat niet echt van respect voor de schrijver of wel?

Het boek is een heel persoonlijk verhaal over Klaas zijn verslaving aan drank en drugs, hoe hij uiteindelijk in Zuid Afrika weet af te kicken en tijdens dit verblijf in Zuid Afrika het hardlopen ontdekt. Uiteindelijk blijkt sporten een belangrijk onderdeel te zijn in het proces naar herstel. Over de verdere inhoud van het boek zal ik niet te veel vertellen. Ik heb maar één advies: ga het zelf lezen! Ik weet niet hoe het is als je zelf geen ervaringen met hardlopen hebt, maar als hardloper is het een boek dat je niet meer weg kunt leggen. Ook al heb  ik gelukkig geen ervaring met het afkickproces, in zijn ontdekking van het hardlopen zit heel veel herkeninning. Tijdens de gedeeltes over het finishen van enkele marathons heb ik stiekem toch wel tegen een traantje moeten vechten. Niet omdat het stuk enorm emotioneel was, maar je voelt wel hoe hij de finish beleeft.

Klaas Boomsma heel erg bedankt dat je jouw verhaal met ons hebt durven en willen delen. Je bent echt een enorm voorbeeld. Je hebt een heel mooi persoonlijk boek geschreven, waarvan ik alle hardlopers van Nederland wil adviseren om het te lezen.

8 gedachten over “Boekreview: Ren voor je leven – Klaas Boomsma”

  1. Ik zal je raad volgen, ben benieuwd.

    Voor het afscheid van mijn vorige werkgever kreeg ik “De geboren renner.” Ik bedankte ze vriendelijk, maar vroeg me (ook) af wat ik meteen boek over hardlopende moest. Maar toen ik, toch maar, dat boek begon te lezen, heb ik het met plezier helemaal uitgelezen. Een wat extremere vorm van lopen dan ikzelf ambieer, maar zeker de moeite waard.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s