Hardlopen

Mijn hardloopmusthaves

Hardlopen is een hele makkelijke manier van sporten, behalve goede hardloopschoenen heb je niet heel veel nodig om je hobby te kunnen uitoefenen. Je stapt gewoon je voordeur uit en je kunt beginnen. Niet eerst een rit naar de sportschool, het sporten begint direct bij je eigen huis. Ondanks dat je niet heel veel spullen nodig hebt om te kunnen hardlopen, ga ik nooit zonder de volgende accessoires de deur uit:

TomTom-Runner-2-GPS-Watch-Small-GPS-Running-Computers-White-Blue-AW15-1RE0-001-03-3Mijn TomTom-horloge. Heel lang heb ik gelopen met de Runkeeper- en later de  strava-app op mijn telefoon. Op deze manier had ik na afloop alle informatie over mijn run. Hoe ver ik had gelopen, hoeveel kilometer per uur, hoe lang ik had gelopen. Tijdens het hardlopen kreeg ik om de 5 minuten via mijn koptelefoon de laatste stand van zaken door. Maar dit waren tijdens het lopen de enige momenten dat ik over informatie beschikte. Heel lang was ik hier tevreden mee. Tot ik eind 2015 begon met trainen voor de marathon van Rotterdam. Ik merkte dat ik vaak met een te hoge snelheid liep, maar het was lastig om dit in te schatten en mijn snelheid op het juiste moment aan te kunnen passen. Begin 2016 heb ik daarom mijn tomtomhorloge aangeschaft . Vanaf dat moment was er steeds real-time informatie beschikbaar om mijn pols. Ideaal! Ik heb hierna geen rondje meer gelopen zonder mijn horloge. Ik heb heel bewust niet gekozen voor de versie met ingebouwde MP3-speler. Ik luister muziek altijd via Spotify en heb geen zin om speciaal voor het hardlopen weer muziek te moeten gaan downloaden. Eén systeem voor muziek vind ik voldoende en dat is op dit moment Spotify.

iphone7-gold-select-2016Mijn Iphone 7. Ik heb mijn telefoon, voor twee ontzettend noodzakelijke functies, altijd bij me tijdens het lopen. Ten eerste om gebruik te kunnen maken van Spotify. Op Spotify heb ik een eigen hardloop-playlist samengesteld, die ik regelmatig een update geef. De andere noodzakelijke functie van mijn telefoon is het maken van selfies  tijdens het lopen. Ieder gelopen rondje moet natuurlijk na afloop worden gedeeld op de verschillende sociale media. Onlangs kwam ik er overigens achter dat er nog een derde reden is waarom ik mijn telefoon niet moet vergeten. Ik raakte verdwaald. Dan blijkt een kaart-app met GPS-functie ineens een  ontzettend goede uitvinding te zijn.

sportid-maxi-blauw-sos-armbandMijn ID’s me armband. Gelukkig heb ik deze armband nog nooit nodig gehad. Tijdens het hardlopen heb ik hem wel altijd om. Een siliconen armband met een RVS plaatje. Op het RVS plaatje staat mijn naam vermeld en twee telefoonnummers voor noodgevallen. Voor de zekerheid heb ik er ook op laten zetten dat ik orgaandonor ben. Hopelijk is het de komende jaren nog niet nodig dat die laatste zin gelezen wordt.

flipbelt-beltMijn Flipbelt. Een handige riem waar je van alles in kunt stoppen. In het begin liep ik met een sportarmband (met klittenband-sluiting) waar mijn telefoon in opgeborgen kon worden. Na een paar keer werkte het klittenband niet meer en moest ik de telefoon alsnog in mijn hand vast houden. Op andere momenten zat de armband juist veel te strak. Hierna ben ik er voor gaan zorgen dat ik alleen nog hardloopbroeken kocht met zakjes waar mijn telefoon in paste. Maar hoe groter de telefoons worden, hoe kleiner die zakjes lijken te worden. Ook zijn de broeken met de betere zakken vaak ook de duurdere broeken. Vorig jaar heb ik bij de runnersbeurs tijdens het marathonweekend in Eindhoven een Flipbelt aangeschaft. Ik kan niet meer zonder! In de Flipbelt stop ik mijn telefoon, mijn huissleutel en bij langere afstanden mijn gelletjes. Het belangrijkste: je hebt er geen last van tijdens het lopen. In het verleden heb ik wel eens gelopen met een riem met waterflesjes. Hier kreeg ik schuurplekken van.  Voor mij was dat geen ideaal accessoire.

beatsxMijn BeatsX draadloze hoofdtelefoon. Sinds dit voorjaar ben ik overgestapt op een draadloze hoofdtelefoon tijdens het hardlopen. Geen geknoei meer met draadjes die altijd in de weg zitten.  De BeatsX heeft goed geluid. Kan 8 uur mee, na één keer opladen. Hij heeft een snellaadfunctie waarmee hij met vijf minuten zelfs al voldoende is opgeladen, zodat je er twee uur gebruik van kan maken. Eén keer ben ik vergeten mijn Beats op te laden, halverwege mijn run stopte hij er mee. Dat overkomt me zeker te weten geen tweede keer. Ik loop altijd met muziek. Heerlijk, die muziek sleept me door de zwaardere momenten heen.

Zonder welke accessoires kunnen jullie niet tijdens het hardlopen?

18 gedachten over “Mijn hardloopmusthaves”

 1. Twee. Mijn SPI-belt om de sleutelbos in op te ruimen (woon in flat, dus minimaal 2 sleutels) en een haarbandje om te voorkomen dat mijn bril afzakt (was de simpelste oplossing die ik kon bedenken; zonder bril zie ik niks). Een SPI-belt en geen Flipbelt, omdat ik nogal vaak van postuur verander. Geen muziek, want dat leidt te veel af en vind ik te gevaarlijk op de weg of fietspad.

  Bonus. Voor lange duurlopen in de hitte (zoals nu, boven 16 graden Celsius) heb ik een Nathan FireStorm 2L rugzak met water reservoir. Superhandig om spullen in op te ruimen (ook een droog shirtje en een handdoekje) of als er geen garderobe is bij een wedstrijd (is me al een keer overkomen).

  Geliked door 1 persoon

   1. Mijn lichaam maakt zelf geen cortisol aan vandaar dat ik niet echt mag sporten. Straks als de kinderen naar school mogen in december wil ik heel rustig aan en verantwoord wat gaan oefenen om in elk geval de avondvierdaagse mee te kunnen lopen. Dat zou voor mij een hele uitdaging zijn maar ik wil het wel gaan proberen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Het enige wat ik altijd bij me heb zijn papieren zakdoekjes in mijn tight. Mijn sleutel stop ik in mijn bh. Ik loop 1x per week zonder horloge. Anders heb ik mijn Garmin Forerunner 310 om (heel oud) en hartslagband. Daar zit met tape mijn ICE nr op. Als het warm is of ik loop meer dan 15 km gaat er vaak water mee in mijn belt van Raidlight. De telefoon gaat mee als ik wat verder loop of een rondje waar geen hulp/mensen zijn. ’s winters neem ik vaak een vuilniszak (3 gaten erin)mee als ik mocht vallen of moet wandelen als isolatie. Gels kunnen evt ook in belt als ik >25 km loop.

  Leuke blog. Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk geschreven Rene en ja ik heb ook eerst met de app van looptijden.nl gelopen en ben uiteindelijk overgestapt naar een horloge en nu met mijn huidige Fenix 3. De iPhone gaat altijd mee je weet maar nooit wat er gebeuren kan onderweg. De flipbelt (dubbele) gaat altijd mee erg handig en zit o.a. mijn telefoon in. In het 2de vakje zit het bekende papier voor de duomolentjes (helaas heb ik daar soms last van) en mijn bluetooth headset van Powerbeats niet altijd om naar muziek te luisteren. Wel voor de melding in welke zone en tempo ik loop dit wordt vermeld via de app van Garmin op mijn iPhone 6s (ook pas ontdekt dat dit mogelijk is). Die ID’s armband is wel handig en ga ik denk ik ook maar aanschaffen. Alhoewel een legitimatie moet je formeel altijd bij je hebben want kost je €50,- als je controle krijgt van een diender. Gelukkig nog nooit meegemaakt tijdens mijn training en foei heb hem ook niet mee is lastig want waar laat je die.

  Groeten,

  Ben

  Geliked door 1 persoon

   1. Pas deze lente begonnen met lopen, maar al jaren fan van de flipbelt (indertijd gekocht voor in de gym). Verder loop ik ook met zo’n armband, mijn gsm (Spotify!) en – tot ie kapot is – mijn FitBit Charge HR. Ik neem mij ook altijd voor om 5 euro op zak te steken, maar dat vergeet ik dan telkens weer…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s