Hardlopen

Dam tot Damloop

Gister was het dan eindelijk zo ver, mijn eerste Dam tot Damloop! Sinds ik in 2012 serieus het hardlopen heb opgepakt stond dit evenement al op mijn hardloopbucketlist. In verband met vakanties en beperkte deelname is dit er nooit eerder van gekomen. Dit jaar lukte het me om me in te schrijven en heb daarna mijn vakantie er om heen gepland🙈!

Nadat vorige week mijn deelname aan de Menzis Singelloop in Enschede niet zo goed verliep, zijn er nu nieuwe kansen om beter te presteren tijdens de Dam tot Damloop.

Zaterdag had ik al uitgerekend dat ik om kwart over tien in Enschede de trein moest nemen naar Amsterdam. Ik heb dan nog meer dan genoeg speling als de NS vertraging heeft. Ik moest om 14.15 uur starten en uiterlijk 13.55 mijn kleding inleveren.

Voor zondag mijn wekker op half acht gezet en zaterdagavond redelijk op tijd naar bed. Zondagochtend ontbeten met mijn standaardwedstrijdontbijt; Brinta. Om tien uur stap ik op mijn fiets en pak netjes om kwart over tien de trein van Enschede naar Duivendrecht. Zonder vertraging kom ik om tien over half één op Amsterdam Centraal aan en kan het feest beginnen. Startnummer aan mijn t-shirt vastmaken en mijn kleding inleveren. Nu is het zo ver, richting mijn startvak en me langzaam mentaal voorbereiden op de aankomende 10 mijl. Als ik bij mijn startvak aankom is de bedrijvenloop nog bezig, maar om kwart voor twee mogen we ons startvak in. We worden nog lekker opgewarmd en eindelijk is het kwart over twee en gaat ons startschot. Rustig richting de IJ-tunnel. Ik heb overal gelezen dat je de IJ-tunnel rustig moet passeren. Nou dat lukt me niet, ik loop erg lekker en haal zigzaggend veel andere lopers in. Als we de IJ-tunnel uitkomen zitten we gewoon al op twee kilometer. Nog maar 14 te gaan. Dit gaat lekker. Overal staan mensen langs de kant. Zeker als we door woonwijken lopen hebben de toeschouwers er een feestje van gemaakt, partytenten in de voortuinen, biertjes en wijntjes er bij. Heerlijk, waarom sta ik niet gewoon met een wijntje aan de kant🤔😉?

Uiteindelijk komen er ook nog wel wat stukken met minder publiek, maar richting Zaandam wordt het weer gezellig. Tijdens het lopen let ik niet op de afgelegde tijd, maar ik heb wel het gevoel dat ik in een lekker tempo doorloop. Steeds meer krijg ik de hoop dat ik deze Dam tot Damloop misschien wel binnen het uur en een kwartier kan gaan uitlopen. Dat zou leuk zijn, zeker in deze drukte waar je toch niet de hele tijd in je eigen tempo kan lopen. Uiteindelijk lopen we Zaandam in en komt de finish steeds meer in zicht. Nog 500 meter, een laatste eindsprint? Nee helaas, er is iemand vlak voor de finish onwel geworden. We moeten allemaal afremmen en naar links, de ambulance moet er namelijk langs. Ik hoop dat alles goed is gekomen met deze persoon.

Dan is daar de finish, dat was hem mijn eerste Dam tot Damloop! En mijn tijd: 1.14.24, onder de 75 minuten😃!

Nog snel even naar het Dam tot Damplein, maar het is daar veel te druk. Dan maar langzaam richting de pendelbussen en weer naar huis.

Dam tot Damloop je was een toppertje, volgend jaar hopelijk weer.

Ik moet wel heel eerlijk toegeven dat ik door alle verhalen over dit evenement ik hele hoge verwachtingen had. Daar heeft de Damloop niet helemaal aan kunnen voldoen. Hij was mooi, maar ik had er nog veel meer van verwacht.

16 gedachten over “Dam tot Damloop”

  1. Toen ik de D2D liep in 2001 stond ik samen met mensen om me heen een paar seconden stil in de tunnel. Dat was best eng. Toch kwam ik in 8:03 voorbij het 2 km punt. Gelukkig was het toen nog niet zo druk en overhyped. Zonder de huidige hypemachine was het destijds een aangename ervaring. Mijn advies: gewoon lopen, niet te veel nadenken over “hoe geweldig het wel niet is”. De tweede keer is dan vast beter qua ervaring.

    De tijd is prima, uiteraard.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi luitjes, ik ben even zo vrij want ik ga deze ook lopen. En René is idd mooie omgeving om er te lopen. En het wordt voor mij ook de 1ste keer. Maar schijnt mooie loop te zijn. En voor mij back into the roots want heb er in de omgeving gewoond. Alweer meer dan 30 jaar geleden denk ik😉👍

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie