Hardlopen

Aanvulling productbeoordeling: BeatsX

Op 5 mei heb ik op mijn blog een productbeoordeling gegeven van de BeatsX draadloze koptelefoon. Omdat deze koptelefoon tijdens de marathon van Eindhoven toch niet helemaal aan mijn verwachtingen bleek te voldoen, vind ik dat ik een aanvulling op deze beoordeling moet geven. Bij deze aanvulling ook mijn complimenten voor de afhandeling door Apple/Beats. Het product werkte misschien niet zoals ik had gehoopt, maar over de service ben ik wel tevreden. Daarom hieronder nogmaals mijn blog van 5 mei met daarbij een recente aanvulling:

Toen ik in 2012 net was begonnen met hardlopen, kreeg ik voor mijn verjaardag een draadloze koptelefoon. Dit leek mij ideaal tijdens het hardlopen, geen draadjes die in de weg zitten. Ik geloof dat ik deze koptelefoon drie keer gebruikt heb. Ik wist niet hoe snel ik weer mijn normale koptelefoon met draadjes moest gebruiken. Zodra ik mijn draadloze koptelefoon op had en ik bewoog mijn hoofd naar rechts of naar links viel het geluid weg. Ook de geluidskwaliteit was niet van de beste kwaliteit.

beatsxWe zijn nu 5 jaar verder en de techniek is natuurlijk enorm vebeterd. Sinds twee maanden heb ik een Iphone7 en daar zit geen koptelefoonuitgang meer op. Een goed moment dus om me weer te verdiepen in een draadloze bluetooth koptelefoon. Omdat ik al twee jaar enorm blij ben met mijn Beats koptelefoon, heb ik begin april de BeatsX aangeschaft. Ik gebruik deze koptelefoon nu een maand tijdens het sporten, het is nu dan ook tijd om deze koptelefoon te beoordelen.

Het grootste probleem bij mijn vorige draadloze koptelefoon was het feit dat het geluid regelmatig wegviel. Ik heb nu verschillende langere afstanden gelopen met de BeatsX, waaronder de halve marathon in Enschede, het geluid is tot nu toe nooit weggevallen.

De oorplugjes bevatten magneetjes waardoor ze tegen elkaar aanklikken, zodra je ze even uit je oor haalt en om je nek hangt. Ideaal! De koptelefoon hangt dan als een soort ketting om je nek en je kunt hem niet kwijtraken. Ik zou met bijvoorbeeld de Apple Earpods erg bang zijn, dat ik één van de oortjes tijdens het hardlopen kwijt zou raken. Daar hoef je met deze BeatsX niet bang voor te zijn.

Het geluid is naar mijn mening erg goed. Ik ben geen muzikant, dus dit is  de beoordeling van iemand die misschien alleen maar hoort of het geluid goed is of slecht is. Ik hoor misschien niet alle nuances, die een gespecialiseerd muziekliefhebber wel hoort. Maar ik heb oordopjes gehad die een stuk slechter van geluid waren. Naar mijn mening geeft de BeatsX een goed geluid.

Mijn andere Beats-koptelefoon heeft noice cancelling, waarmee omgevingsgeluiden worden weggefilterd. Dit vind ik ideaal in een drukke trein, maar vind ik gevaarlijk tijdens het hardlopen. Je wilt toch niet verrast worden door een auto of brommer die je eigenlijk had moeten horen aankomen. De BeatsX heeft deze optie niet, waardoor hij beter geschikt is voor het hardlopen.

Er zitten verschillende maten oordopjes in. Dus even passen welke maat het beste bij je oor past. In eerste instantie vielen bij mij de oortjes tijdens het sporten uit. Zeker in de sportschool tijdens het bankdrukken, omdat je dan op je rug ligt. Nu ik een dopje heb in de juiste maat zitten ze perfect en zijn de oortjes niet meer uitgevallen. Ook de optionele secure-fit wingtips (een soort vleugeltjes die je aan de oortjes kunt bevestigen) zorgen er voor dat de oortjes beter in je oorschelp blijven zitten. Je moet er zelf even voor kiezen of je dit fijn vindt, maar nu ik ze een paar keer heb gebruikt, vind ik ze ideaal.

Het enige (kleine) probleem met deze bluetooth koptelefoon is, dat om verbinding te krijgen, je de koptelefoon moet opladen. Geen baterij, geen muziek. Logisch want de koptelefoon moet via bluetooth verbinding maken. Ik was bang dat de bluetooth verbinding ten koste zou gaan van de baterijduur van mijn telefoon, maar dat valt enorm mee. De koptelefoon zelf kan maximaal 8 uur gebruikt worden. Hierna is de baterij leeg. Meer dan genoeg tijd dus voor een marathon. Je moet alleen niet vergeten om de koptelefoon op te laden voor een lange duurloop. Als je het niet in de gaten hebt en je hebt de afgelopen paar dagen al een paar rondjes gerend, kan het zijn dat de baterij tijdens je duurloop leeg is. Maar ik denk dat je dat maar één keer overkomt, daarna zorg je wel dat je hem oplaadt, voordat je aan een lange duurloop begint. Voordeel is dat hij snel oplaadt. Na 5 minuten opladen, heb je al weer voor twee uur batterijduur. Dus zelfs als je vergeten bent hem op te laden, hoef je maar 5 minuten langer te wachten voordat je kunt starten met hardlopen.

beatsx-beats-by-dreMijn indruk van de BeatsX is dan ook, dat het een erg goede koptelefoon is, waar je tijdens het hardlopen veel plezier van kunt hebben. De prijs voor deze koptelefoon is €149,00. Iedereen moet zelf bepalen of hij of zij dit bedrag willen uitgeven aan een koptelefoon. Tip: als je goed zoekt op internet kun je de koptelefoon al vinden vanaf €120,00.

Aanvulling 9-11-2017: N.a.v. mijn ervaring met de BeatsX tijdens de marathon van Eindhoven vind ik dat ik een aanvulling op mijn eerdere beoordeling moet geven. Tot aan de marathon van Eindhoven was ik erg tevreden over deze koptelefoon. Hij zit prettig, valt niet uit, geeft naar mijn mening goede muziekkwaliteit door, maar hij is niet bestand tegen extreem sportief gebruik. De eerste 30 kilometers tijdens de marathon deed de koptelefoon precies wat ik van hem had verwacht: hij gaf goede muziek, de oortjes bleven goed in mijn oren zitten en dit stimuleerde mij enorm tijdens het lopen. maar nadat ik ongeveer 30 kilometer onderweg was begon de koptelefoon een eigen leven te leiden. De muziek ging harder, de muziek ging zachter, de muziek ging uit. Luisteren naar mijn wensen deed hij helemaal niet meer. De laatste 12 kilometer heb ik dan ook vrijwel zonder muziek gelopen. Na afloop heb ik de koptelefoon nog gereset, maar ook dit hielp niet meer. Waarschijnlijk is er te veel zweet in het afstandbedienpaneeltje (is dit een woord?) terecht gekomen. Nadat ik op internet ben gaan zoeken bleek inderdaad dat de BeatsX niet voor extreem sportief gebruik is, hier zijn de PowerBeats voor ontworpen. Omdat ik tot aan de marathon erg tevreden was over de BeatsX heb ik mezelf toch maar getrakteerd op de PowerBeats. De BeatsX heb ik teruggestuurd naar CoolBlue, eigenlijk zonder verwachtingen, maar wie weet valt het toch onder de garantie. CoolBlue heeft de koptelefoon weer doorgestuurd naar Apple/Beats om te zien of de koptelefoon nog gerepareerd kon worden. Mijn complimenten voor de uitstekende service van CoolBlue en Apple/Beats, want binnen een week kreeg ik een splinternieuwe set BeatsX thuisgestuurd. Mijn setje was niet meer te maken.

Deze beoordeling is niet gesponsord. Ik heb zelf voor dit product gekozen en heb het product ook zelf aangeschaft en betaald! Deze review is dan ook onafhankelijk en mijn eigen mening.

Een gedachte over “Aanvulling productbeoordeling: BeatsX”

Plaats een reactie