Hardlopen

Mijn hardloop-winterdip

De dagen zijn al weer een paar weken erg kort. Als ik thuis kom van mijn werk is het al donker. Gelukkig hebben we volgende week alweer de kortste dag van het jaar en worden de dagen daarna weer steeds iets langer. Ik merk 68D96A92-1365-4460-8E89-F5A60A928510dat deze donkere avonden ook hun uitwerking hebben op mijn hardlooprondjes. Meestal loop ik wekelijks twee rondjes na het werk en één langere duurloop in het weekend. Als ik nu naar mijn totaal aantal hardloopkilometers van november kijk zijn dit er een stuk minder dan de maanden daarvoor. 89,5 kilometer verdeeld over maar negen trainingen. Waar ik tijdens mijn training voor de marathon van Eindhoven regelmatig ’s avonds nog een uur of langer kon hardlopen, merk ik dat ik in deze donkere dagen vaak niet verder kom dan 30 minuten tot hooguit drie kwartier. Ik vertrek ’s ochtends om half 6 in het donker richting het station en om kwart over 6 kom ik ook weer in het donker thuis. Om 10 uur moet ik dan weer naar bed om de volgende dag op tijd op te kunnen staan. In de zomer als het vrijwel de hele dag licht is, vind ik dit blijkbaar geen probleem, maar nu in de winter denk ik daar dus blijkbaar toch anders over. Ook de routes zijn in het donker heel anders, waar ik in de zomer ’s avonds nog vaak door bossen en natuur kan lopen merk ik dat ik nu in het donker toch liever in bewoond gebied blijf lopen. Hierdoor zijn de routes ook wel iets beperkter. Ik merk ook dat ik in de training naar de marathon van Eindhoven iedere keer keurig mijn schema afwerkte. Maar in deze periode heb ik mijn schema al een paar weken niet meer bekeken. Of ik kijk er naar en denk meteen: “deze training is veel te lang voor vandaag!

Ook de lange duurlopen in het weekend hebben de afgelopen periode niet altijd plaats kunnen vinden, maar dit komt vooral omdat we de afgelopen periode echt veel gepland hadden in de weekenden. Ook ik moet dus keuzes maken. Deze keuzes vielen niet altijd uit in het voordeel van het hardlopen.

In april staat de marathon van Rotterdam 248D9287-2F1E-44BB-9508-1512825F1534op het programma dus ik zal binnenkort toch weer meer en langer moeten gaan lopen. Ik moet voor 8 april toch voldoende kilometers in de benen gaan krijgen. Gelukkig staat er op zondag 4 februari de midwintermarathon in Apeldoorn nog op de planning. 25 kilometers met redelijk wat hoogteverschil door mooie natuur in de omgeving van Apeldoorn. Als ik er op terug kijk was dit misschien wel de mooiste loop die ik in 2017 heb gelopen. Een mooi moment om te zien hoe ik er in mijn training voor sta. Ook de halve marathon tijdens de CPC-Loop komt er nog aan en tegen die tijd zijn de dagen ook weer wat langer. Hopelijk dat ik dit ook weer terug ga zien in mijn trainingen.

Hebben jullie ook last van een winterdip tijdens deze donkere dagen en hoe gaan jullie hier mee om?

16 gedachten over “Mijn hardloop-winterdip”

  1. Echt een winterdip heb ik nog niet gekend, wel ervaren dat ik me minder aangetrokken voel door de koude en donkere straten… En een bos al helemaal niet 😉 Maar ik probeer toch 3 keer per week te blijven lopen. Af en toe niet haalbaar vanwege examens en schoolwerk, maar dat valt te verwaarlozen gelukkig!

    Geliked door 1 persoon

      1. En ergens is het ook gewoon logisch als je lichaam slaaphormonen aanmaakt als het donker wordt… Zullen we dat maar de schuld geven hè 😉

        Geliked door 1 persoon

  2. In de decembermaand train ik altijd wel wat minder. Ik had dit jaar een marathon eind november en vorig jaar half december ook een marathon. Je zit dan in de taper 3 weken daarvoor en daarna in herstel dus dat is dan een goede oplossing voor minder hardlopen in de winter.

    Wat trainen voor Rotterdam betreft. Als je begin januari een halve kunt lopen dan zit je precies op schema voor een tweewekelijkse verhoging van je lange duurloop. Jij was al klaar voor de 15 km wedstrijd dus die halve haal je makkelijk.

    Qua motivatie kun je misschien denken aan een wedstrijdje/cross in de buurt waar je andere lopers ontmoet. Ik organiseer zelf begin januari een loopje voor alle hardlopers in mijn straat als een nieuwjaarsborrel.

    Keep running, groetjes,

    Dorothé

    Geliked door 1 persoon

  3. Hier ook een probleem. Ik ben tijdens die donkere maanden precies heel de tijd verkouden en moe. Dus de zin om te lopen is er niet altijd. Toch probeer ik mij redelijk aan mijn schema te houden. Heb ik op een avond echt weinig zin en er staat rustige duurloop op, maak ik er een interval of kort tempo loopje van…Dan ben ik minder tijd kwijt en heb toch iets gedaan. Als ik het echt niet zie zitten, tja dan blijven die loopschoenen netjes in de kast.

    Geliked door 1 persoon

  4. Precies dat! Sluipt erin. Donker, guur het heeft echt invloed op mijn energie. En toch voel ik mij er onrustig door. Aftellen maar naar de 21e en dan weer opbouwen na deze te korte “excuus-rondjes”

    Geliked door 1 persoon

  5. Nee een winterdip heb ik geen last van alhoewel ik ook niet altijd gemotiveerd ben om te gaan lopen. Maar als ik jou was zeg ik het is niet nodig om je ongerust te maken als voorbereiding op MR18. Er is nog tijd genoeg en van de andere kant je hebt zoveel loopmeters in de benen en ervaring dat het jou zeker lukt om in 2018 mooie tijden te gaan lopen. De wintermaanden zijn wel vaker een struikelblok mede door de donkere dagen en het laat thuiskomen vanuit het werk. Ik begrijp dat dit soms lastig is om jezelf nog aan te zetten tot een (lange) run. Dan zit ik in een bevoorrechte positie omdat ik niet meer elke dag om 0:5:00 op hoef te staan. En al heb ik de tijd en vrijheid op de dag zelf mijn training te gaan lopen wanneer het mij uitkomt, kom ik hoe gek het misschien klinkt ook niet altijd eraan toe. Ik kies er dan voor om er een te verwijderen en sla ik hem domweg over en denk geen ramp komt goed. Je hebt trouwens nog een paar mooie staan zeg je zelf ook al, zoals Apeldoorn de MWM en de HM CPC -Den Haag dat zijn idd mooie loopjes om je te testen. Misschien is de Achtkastelenloop in Vorden de 30km ook nog een mooie optie en als je die loopt dan lukt de MR18 ook wel. Oké op naar een mooi running year in 2018.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie