Hardlopen

Nieuwe hardloop-uitdagingen

In mijn blog “2018: mijn hardloopdoelen” heb ik drie doelen gesteld voor 2018. Ook al zitten we nog in de eerste helft van 2018, kan ik nu al aangeven dat ik al deze doelen niet bereikt hebt! Is dat erg? Nee, helemaal niet. In januari merkte ik dat ik na de marathon van Eindhoven te enthousiast nieuwe (te hoge) doelen had gesteld. Ik kwam tot de ontdekking dat ik wat meer rust nodig had en niet met volle vaart in een nieuw marathon-avontuur moest stappen. Even een tijdje hardlopen zonder een (te intensief) schema. Soms wat vaker een kort rondje (zeker tijdens de korte, donkere winteravonden) en misschien ook af en toe een rondje minder in een week. Heerlijk was dat: wel hardlopen, maar met minder verplichtingen.

img_5595En nu? het voorjaar is aangebroken, de eerste voorjaarsevenementen hebben al weer plaatsgevonden. Dit voorjaar geeft me een goed gevoel en ik ben er aan toe om het hardlopen weer op een iets intensiever niveau te brengen. Het heeft me goed gedaan om even de schema’s los te laten en het hardlopen wat meer op gevoel te doen, maar nu wil ik weer meer. Ik merk dat in de afgelopen periode mijn snelheid omlaag is gegaan. De eindtijden tijdens mijn laatste halve marathon’s zijn hoger dan ik gewend ben en hiermee is een nieuw pr op deze afstand verder weg dan ik had gehoopt. Daarom heb ik als nieuw doel gesteld om deze periode te gaan werken aan mijn snelheid op de halve marathon. Voor de eerste keer ga ik nu met een trainingsschema voor deze afstand aan de slag.  Voor mijn twee hele marathons heb ik met een schema gewerkt en dit beviel me goed, voor de halve marathons (die ik in het verleden heb gelopen) heb ik nooit met een schema gewerkt. Ik deed eigenlijk maar wat! De afgelopen twee jaar waren veel halve marathons ook een onderdeel van mijn marathontraining.

Vandaag de eerste les van mijn trainingsschema gelopen en ik heb er zin in. Wie weet gaat het me dit jaar lukken om mijn pr van 1.31.57 te verbreken. Hopelijk met een tijd onder de 90 minuten.

Nu ben ik alleen nog op zoek naar één of meerdere leuke halve marathons deze zomer of najaar. Ik zit te denken aan de halve marathon in Amersfoort. De afgelopen twee jaar heb ik daar wel gemerkt dat dit geen evenement is waar je een pr kunt lopen, dit door het vaak te warme weer en het stuk langs de Eem waar je niet kunt inhalen en je hierdoor niet in je eigen tempo kunt lopen.

Heeft er iemand een advies voor een leuke halve marathon?

15 gedachten over “Nieuwe hardloop-uitdagingen”

  1. Mar-athon Sneek. Het is van A naar B langs Sneekermeer. Bij goede omstandigheden is het windstil of heb je bijna alles wind mee (maar dat weet je pas in t weekend zelf want andersom is ook mogelijk)

    Geliked door 1 persoon

  2. Tenzij je goed tegen de warmte kunt, zijn de rappe voorjaars halve marathons voorbij. Pas in oktober is het weer koel genoeg om een PR neer te zetten.

    Mijn tip: train voor de halve marathon meer als je voor een 10 km traint, met veel korte intervallen (minstens twee maal per week). Vooral als je een PR wilt neerzetten, is voldoende snelheid in de benen hebben essentieel. Je tijd op de 10 km zou ergens tussen 40 en 41 minuten moeten liggen en je tijd op 5 km onder de 20 minuten. De basis van het duurvermogen voor de halve marathon leg je door geregeld (minstens eens per twee weken) een rustige lange duurloop van 2 uur te lopen. Doe het wel eens per drie weken wat rustiger aan, zodat je niet over-traint geraakt (minder afstand, kortere snelheidstrainingen). Rust is immers ook deel van de training.

    Geliked door 2 people

  3. Een halve waar je een PR kunt scoren (vlak en niet druk) is de Vestingstadrun in Woudrichem maar die is in pas in November. Verder heeft de Halve van Hoogvliet een snel parcours (eind juni). Ze zijn wel aan de andere kant van het land voor jou. Misschien moet je eens bij een atletiekvereniging in de buurt vragen naar snelle parcoursen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja eindhoven is een hele mooie. Heb daar de halve drie keer gelopen en vorig jaar ook de hele. Eindhoven was mijn eerste halve marathon. Je gaat daar echt genieten. Heel veel mensen rondom het parcours die je er zeker door heen gaan slepen.

      Like

      1. Haha ik was net je wedstrijd verslag van Eindhoven tegen gekomen. Leuk om te lezen!

        En een goed vooruitzicht dan! 😄🤸🏻Heb ik in ieder geval een goede keus gemaakt.

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie