Hardlopen

Hardlopen tijdens code oranje?

De afgelopen dagen is het echt zomer, lekker warm, voor sommige mensen veel te warm. Zelf kan ik wel genieten van dit warme weer. Zeker als ik me af en toe kan verkoelen in een plastic zwembadje of in een recreatieplas. Toch sta ik er van te kijken dat als ik Instagram mag geloven veel mensen nog gewoon hun rondjes blijven hardlopen. Ik ben instagram-posts tegengekomen waarin mensen gewoon een halve marathon hebben gelopen. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik met deze voor Nederlandse begrippen extreme temperaturen ik het hardlopen even op een laag pitje heb staan. Afgelopen maandag ben ik in het Twentse Rutbeek gaan zwemmen in plaats van mijn gebruikelijke rondje te lopen. Vanavond staat er eigenlijk weer een hardlooprondje in mijn agenda, maar met temperaturen van 35 graden sla ik vanavond ook even over. Misschien dat ik vanavond na het eten wel besluit om te gaan zwemmen, zodat ik wel blijf sporten, maar hardlopen laat ik even voor wat het is.

Wat vinden jullie van hardlopen met deze temperaturen? Gaan jullie gewoon lopen en zo ja, passen jullie je snelheid of de afstand aan of gaan jullie juist aan het eind of het begin van de dag? Zijn er meer mensen die nu even wat minder hardlopen dan normaal?

11 gedachten over “Hardlopen tijdens code oranje?”

 1. Heb je blog gelezen ja het houd de gemoederen bezig, ook onder hardlopers. Ik loop nog wel, maar aangezien warm weer en hardlopen geen goede combi voor mij is, ivm ook mijn hooikoorts, loop ik in de zeer vroege ochtenden mijn rondes. Dat gaat dan nog wel maar ja ook de nachten worden al warmer…Maar het kan nog. Overdag moet je het nu zeker niet meer doen vind ik, is gewoon echt geen doen. Ik ook er gelezen die met 30 graden of meer nog lopen, onverantwoord vind ik. En dan nog zeggen: Ja ik let goed op mezelf…Maar je weet nooit, al voel je je nog zo goed….je weet nooit wat je kan overkomen in die hitte.

  Like

 2. Ik loop wel, maar laat mijn hartslag het tempo bepalen. Vandaag met 30C 13k gerend en ja, ik doe er iets langer over dan ik normaal zou doen, but who cares? Ik had voor de verandering ook water mee ( ik loop nooit met water), mijn haarband is nat en ik had een koelhanddoek bij me voor als nodig. Mijn water was nog bijna vol toen ik thuiskwam, dus was niet echt nodig gelukkig. Maar ik kreeg wel een paar keer een waarschuwing van mijn horloge dat mijn hartslag te hoog was: hup, tempo naar beneden en het ging weer goed.

  Ik ben ervan overtuigd dat ik mezelf zou forceren als ik niet op mijn hartslag zou letten met die warmte. En het laatste dat ik wil is dat mijn planning voor de marathon aan gort gaat omdat ik teveel van mezelf eis met deze warmte. Mijn interval morgen zal ik ook echt vervangen voor een rustige easy run. Het is zeker te doen, hardlopen met deze warmte, maar het vraagt iets meer discipline van mezelf en accepteren dat het tempo lager ligt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor mij is het eigenlijk ook veel te warm, maar ik wil de looproutine wel houden. Ik loop nu ’s morgens vroeg. Wekker om 5u15, en dan een nuchterloopje aan lage hartslag. Tot hiertoe werkt het perfect, al merk ik nu toch ook wel dat ik stilaan moe aan het worden ben. Want na dat loopje komt er nog een volledige werkdag, en vroeger gaan slapen werkt ook niet altijd even geweldig als je in je bed nog een uur ligt te draaien van de warmte natuurlijk. Hele lange duurloopjes zitten er evenwel momenteel niet in, ik beperk mij tot 10 kilometer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Anderhalve week geleden een fikse keel en holte ontsteking gehad dus aan de antibiotica geweest …. nu bijna hersteld maar nog niet gelopen, veel te warm, zelfs savonds laat of smorgen’s vroeg niet, neem geen risico. 21 oktober loop ik de halve marathon in Amsterdam ,hopelijk binnenkort wat koeler weer zodat Ik mijn trainingen weer op kan pakken! Ben zooooo geen hitteloper! Misschien morgen een voorzichtig rondje als het, hopelijk, wat koeler is, want mis het wel enorm hoor! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik geloof wel in “verstandig” lopen met deze warmte. Tempo aanpassen, lengte aanpassen en op de hartslag letten. Nu weet ik van mezelf dat ik de warmte wel goed verdraag. We liepen vorig jaar allebei nog een halve marathon met 32 graden trouwens 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s