Hardlopen

De 7heuvelenloop 2018

Zondag 18 november was het zo ver, de dag van de 7heuvelenloop. Het najaarsevenement in de stad waar ik 15 jaar heb gewoond, Nijmegen! Voor mij de derde keer dat ik aan de 7heuvelenloop deel neem. Zowel in 2012 en 2013 heb ik hier al aan meegedaan. I.v.m. gezellige weekendjes weg met vrienden, die altijd in het zelfde weekend plaats vonden (zoals Back At Sea), was dit jaar de eerste keer in 5 jaar dat ik weer aan de start kon verschijnen.  

img_0438Hardlopen in mijn oude hometown Nijmegen heeft altijd iets bijzonders, waardoor ik hier al weken naar uit keek. Ik heb zelfs een gezellig uitje naar The Lion King in Scheveningen van zondag naar zaterdag verplaatst, zodat ik toch aan de 7heuvelenloop kon deelnemen ;-).

Zondagochtend pakte ik om 10.16 uur in Enschede de trein naar Nijmegen. Ik zat nog maar net in de trein en de paniek sloeg al toe. Geen of weinig treinen tussen Arnhem en Nijmegen. Een andere optie was om via Utrecht en Den Bosch te rijden. Deze route heb ik even snel doorgenomen en het werd me al snel duidelijk dat ik met deze omweg zeker niet op tijd in Nijmegen zou aankomen. Dan maar gewoon via Arnhem en hopen dat de problemen op tijd opgelost worden of dat de organisatie niet moeilijk doet als ik in een later startvak wil starten. Ik zit in startvak groen. Ik moet uiterlijk om 13.15 uur in het startvak staan, zodat ik rond 13.22 kan starten. Als er niets mis gaat met de trein ben ik om 12.06 uur in Nijmegen en heb ik iets meer dan een uur de tijd om mijn tas weg te zetten en naar het startvak te gaan. Bij het overstappen in Deventer wordt het al aardig druk met hardlopers op het station. In de trein wordt het zoeken naar een zitplek, de trein zit gezellig vol met hardlopers, allemaal onderweg naar Nijmegen. Als er echt geen treinen rijden tussen Arnhem en Nijmegen hebben heel veel hardlopers hier dus last van. De stress blijkt voor niets te zijn, onze trein rijdt na Arnhem gewoon door naar Nijmegen en we komen keurig op tijd in Nijmegen aan. Ik heb me dus weer eens druk gemaakt om niets (daar heb ik wel vaker last van!).

img_0428Op het station heb ik mijn tas in een kluisje gedaan. Daarna loop ik Nijmegen in. Ik ben het station nog niet af en kom er achter dat ik mijn hardloophandschoenen nog in mijn tas in het kluisje heb zitten. Het is best koud. Nou ja, niets aan te doen.

 

 

img_0566Bij de ZevenheuvelenExpo heb ik natuurlijk nog snel mijn naam opgezocht op de Wall Of Fame. Nog snel een laatste keer naar het toilet en door naar het startvak. Daar ben ik natuurlijk veel te vroeg en in het startvak worden mijn handen toch steeds kouder. Laat die start maar komen, ik wil rennen. 

 

Mijn streven voor de 7heuvelenloop is om deze 15 km binnen 75 minuten te volbrengen. Hopelijk gaat dat lukken! Uiteindelijk gaat het startschot en zo’n 20 minuten later ga ook ik over de start. Het eerste stuk over de Groesbeekseweg. Voordeel van de Zevenheuvelenloop is dat dit eerste deel van het parcours een erg brede straat is, waardoor iedereen vrij snel in zijn eigen tempo kan lopen. Ik was vergeten dat je op de Groesbeekseweg ook al een heel stuk omhoog klimt. Ik weet ook dat je de eerste 5 kilometer niet alles moet geven, in het tweede deel van de route komen de echte heuvels, daar heb je je kracht nodig. Ik merk echter dat ik al harder loop dan eigenlijk mijn bedoeling is, maar ik loop wel erg lekker. Wat moet ik doen? Mijn snelheid aanpassen of gewoon door blijven lopen? Ik besluit om gewoon door te lopen. Het gaat ook allemaal erg lekker en wat een sfeer hangt er hier. Ik ben enorm aan het genieten. Uiteindelijk verlaten we na zo’n 5 kilometer de Groesbeekseweg en gaan we via de Derde Baan richting de Zevenheuvelenweg. Wat is dit een mooi uitzicht, al die hardlopende mensen op die heuvels. Wat een plaatje! Ook op de heuvels merk ik dat mijn snelheid nog goed zit. Als ik op deze snelheid kan blijven doorlopen, red ik het misschien wel om deze 15 kilometer binnen 1 uur en 10 minuten uit te lopen. Nadat we de Zevenheuvelenweg weer af zijn, hebben we de echte heuvels gehad. Maar ik weet dat er rond kilometer 10 nog een aardig stukje vals plat aan zit te komen. De eerste keer dat ik de Zevenheuvelenloop liep was ik hier niet op voorbereid en viel me dat erg zwaar. Nu ben ik er op voorbereid. Een ander probleem is wel dat tussen kilometer 10 en 11 het parcours een stuk smaller wordt en de mensen voor mij langzamer lopen dan ik. Inhalen is hier vrijwel niet mogelijk en ik merk dat mijn snelheid hierdoor ook een stuk terugzakt. Dit kan wel eens gaan betekenen dat ik die 1 uur en 10 minuten toch uit mijn hoofd moet zetten. Na kilometer 11 wordt het parcours weer breder en gaat ook mijn snelheid omhoog. Nog 4 kilometer. Via Berg en Dal gaan we weer richting Nijmegen. Even later zijn we al weer op de Postweg, nog maar een klein stukje. De Groesbeekseweg is al weer in zicht. wat is het overal gezellig druk met toeschouwers. Nog 500 meter tot de finish. zal het me gaan lukken, finishen binnen 1 uur en 10 minuten?

img_0572Daar is hij, de finish! met 1 uur 10 minuten en 37 seconden kom ik over de finish! Helaas! Over deze tijd moet ik verder niet zeuren, ik heb goed gelopen, ik heb lekker gelopen en ik ben binnen de geplande 75 minuten binnen gekomen.

 

Zevenheuvelenloop je was weer geweldig. Eén van de mooiste hardloopevenementen van het jaar. Hopelijk volgend jaar weer!

4 gedachten over “De 7heuvelenloop 2018”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s