Hardlopen

Productbeoordeling: Garmin VivoActive 3

In mijn training richting de marathon van Parijs merkte ik dat ik eigenlijk niet tevreden was met mijn AppleWatch als sporthorloge.  Op dit horloge lukt het me bijvoorbeeld niet om tijdens het lopen mijn snelheid af te lezen in kilometers per uur, alleen in het aantal minuten dat je over een kilometer doet (pace).  Ook merkte ik dat tijdens lange duurlopen na ongeveer twee uur de hardloop-app op het horloge uitviel en zodra ik dan op mijn horloge keek hij weer begon op te starten. Dit maakte het erg onduidelijk hoeveel kilometer ik had afgelegd. Voor deze AppleWatch had ik een TomTom-horloge. Dit was nog geen smartwatch, maar voldeed als sporthorloge erg goed. Helaas was dit horloge na intensief gebruik aan vervanging toe. De AppleWatch is een heel fijne smartwatch, maar als sporthorloge vond ik hem niet zo fijn.  Daarom ben ik tijdens mijn training voor de marathon van Parijs op zoek gegaan naar een beter sporthorloge. Na lang zoeken ben ik uitgekomen bij de Garmin Vivoactive 3. 

Ik heb dit horloge nu  ongeveer 3 maanden  en dit is een mooi moment om er een review over te schrijven.

Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste: ben ik blij dat ik mijn AppleWatch heb ingewisseld voor de Vivoactive3? Daar kan ik heel duidelijk in zijn. Ja, ik heb nog geen dag spijt gehad van deze keuze. Als sporthorloge tijdens het hardlopen doet hij precies wat ik verwacht. Ik zie tijdens het lopen hoe lang ik al aan het lopen ben, hoeveel kilometer ik al heb afgelegd en hoeveel kilometer ik per uur loop. Eigenlijk verwacht ik dus ook niet veel van een sporthorloge. Ik wil gewoon dat de batterij lang genoeg mee gaat om een marathon te kunnen lopen. Ik wil tijdens het lopen kunnen zien hoe lang ik al bezig ben, hoeveel kilometer ik al heb afgelegd en hoe hoog mijn snelheid op dat moment is. Waar ik bij de AppleWatch ook achter ben gekomen is dat ik niet wil dat regendruppels op het display er voor zorgen dat het touchscreen een eigen leven gaat leiden. Nadat dit bij de applewatch was gebeurd kwam ik er wel achter dat de AppleWatch hiervoor een watervergrendeling heeft. Het nadeel van de AppleWatch vond ik ook dat daar verschillende apps op te gebruiken zijn om mee te gaan hardlopen. Dit heeft tot gevolg dat je meerdere apps moet uitproberen om te zien welke het beste werkt. Dit levert dus weer keuzestress op ;-). 

De Vivoactive 3 werkt erg eenvoudig. Je kunt meerdere sporten selecteren en je kunt er ook één als hoofdsport instellen. Ik heb hardlopen dan ook als hoofdsport ingesteld. Je kunt op het activiteiten display verschillende eenheden instellen. Ik heb deze dus ingesteld op afstand, duur en snelheid. Waarbij ik het horloge heb ingesteld op kilometers. Tijdens mijn eerste rondje had ik hem nog op mijlen staan. Je kunt je Garminhorloge koppelen aan verschillende hardloopapps zoals Strava. Met als gevolg dat hij de informatie van mijn afgelegde activiteit direct doorlinkt aan Strava. Bij de Nike-app op mijn AppleWatch moest dit na afloop altijd handmatig via een “illegale” app. Heel fijn dat dit nu weer allemaal weer vanzelf gaat. Er zat wel een strava-appop de AppleWatch, maar dit vond ik geen prettige app in gebruik.

Net als bij de AppleWatch kun je de wijzerplaat aanpassen. Je kunt uit meerdere wijzerplaten kiezen, zodat je er één kunt nemen die je mooi vindt. 

Behalve een sporthorloge is de Vivoactive 3 ook een smartwatch. Alle meldingen van verschillende apps op je telefoon komen ook op je horloge binnen. Ook sms’jes en whatsappjes. Tijdens het kijken van bijvoorbeeld een film vind ik dit wel eens lastig en zet ik mijn telefoon vaak op de vergaderstand.  Voordeel van de Vivoactive is dat je kunt aangeven op welke tijd je meestal slaapt. In deze periode komen er geen meldingen op je horloge binnen. Je kunt het horloge hierdoor gewoon tijdens je slaap omhouden. 

Tijdens de marathon van Parijs heeft de Vivoactive zijn belangrijkste prestatie moeten leveren. Ik kan niet anders zeggen, de Garmin Vivoactiove stelt totaal niet teleur. Nadat ik over de finish kwam bleek mijn batterij nog niet half leeg te zijn. Dus ook als je de marathon langzamer loopt dan ik heb gedaan, voldoet de batterij goed.  Het horloge is tijdens de marathon niet uitgevallen. Ik wist dus de hele marathon hoe hard ik liep, hoeveel kilometer ik er al op had zitten en hoe lang ik al bezig was.  Ik ben dan ook zeer tevreden over zijn prestaties.

Hiernaast houdt het horloge natuurlijk ook bij hoeveel stappen je per dag zet en ook hoeveel trappen je omhoog hebt gelopen. Je kunt zelfs met andere Garmin-gebruikers uitdagingen aangaan. Zoals wie heeft deze week de meeste stappen gezet. Dit kan je net dat duwtje extra geven om een stukje verder te lopen of rennen. Dus heb jij ook een Garminhorloge “lets get connected!”

Garmin heeft horloges in verschillende prijscategorieën. Met een aanschafprijs van ongeveer € 214,95 is de Vivoactive een goede middenmoter.  Ik denk dat dit ook voor de aanwezige functies en prestaties geld. Ik ben met de Vivoactive meer dan tevreden. Voor een recreatieve hardloper die tijdens en na het hardlopen zijn gegevens wil bijhouden is dit een zeer geschikt exemplaar.  Het horloge doet wat ik wil en stelt daarbij zeker niet teleur. 

Deze beoordeling is niet gesponsord. Ik heb zelf voor dit product gekozen en heb het product ook zelf aangeschaft en betaald. Deze review is dan ook onafhankelijk en mijn eigen mening.

5 gedachten over “Productbeoordeling: Garmin VivoActive 3”

 1. Hoi René, ik kan mij er helmaal in vinden wat de Apple Watch betreft en zijn functionaliteit voor het hardlopen. Het is idd geen horloge voor wat je vastgelegd wilt hebben en tijdens de run alles goed kunt aflezen. Ik heb ook verschillenden apps getest en vond de Nike app het meest irritant. Runkeeper gaat redelijk tot goed maar miste daar ook het nodige. Deze gebruik ik enkel nog als ik problemen heb met mijn Garmin. Maar terug komen op jou review zeg ik een mooie en verstandige keuze en ga je veel plezier van hebben. Maar dat blijkt al uit jou blog dat je er geen spijt van hebt👍

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt voor je duidelijke review. Ik loop nog met een Garmin Forerunner en ben slecht met dit soort dingen. Dit lijkt redelijk te doen en niet zo duur. Kun je er ook een route downloaden om te volgen?

  Geliked door 1 persoon

 3. De Apple Watch op dit moment is volgens mij meer bedoeld voor de gelegenheidssporter, niet voor mensen die aan hardloopwedstrijden deelnemen. Het kàn wel, maar er zijn compromissen die je moet aanvaarden. Volgens software ontwikkelaars is de Apple Watch zeer beperkt in wat toegestaan is door Apple. Dit verklaart waarom de apps van derden zo beperkt zijn. Dit kan verbeteren in de toekomst, maar daar zou ik mijn aankoop niet op baseren. Wat Apple op dit moment biedt is wat je koopt en het is niet genoeg voor de serieuze sporter.

  Garmin heeft zijn zaken beter op orde. Voorlopig zou ik nog steeds sporthorloges aanraden voor wedstrijdlopers.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s