Hardlopen

Kalenji-hardloopschoen Kiprun Long

1 januari 2012 ben ik serieus begonnen met hardlopen en daarna ben ik ook niet meer gestopt. Hiervoor heb ik eerder pogingen gestart, maar deze heb ik nooit doorgezet. Toen ik begon met hardlopen las ik overal dat dit een erg goedkope sport is. Je hebt geen dure sportschoolabonnementen nodig, je start gewoon vanuit je eigen huis. Schema’s om te starten met hardlopen haal je gratis van het internet. Ik werk als preventiemedewerker in de schuldhulpverlening waarbij ik onder ander mensen coach om bewuster met geld om te gaan. Ook in werkgerelateerde artikelen lees ik vaak dat als mensen met schulden willen sporten, hardlopen een goedkope manier van sporten is die in ieders budget moet passen. Als ik nu terugkijk op mijn hardloopuitgaven van de afgelopen zeven jaar, dan heb ik helemaal niet het gevoel dat dit een goedkope sport is. Het klopt dat ik inderdaad geen geld heb uitgegeven aan abonnementen of lidmaatschappen. Dit omdat ik me nooit heb aangemeld bij een loopclub of atletiekvereniging. Wel ben ik lid van een sportschool, maar dit zie ik los van het hardlopen. De afgelopen jaren heb ik wel veel geld uitgegeven aan o.a. inschrijfkosten voor de vele hardloopevenementen en hardloopkleding, maar het meeste geld is gaan zitten in de aanschaf van hardloopschoenen. Mijn schoenen laat ik altijd bij de plaatselijke hardloopwinkel aanmeten en kosten gemiddeld zo’n 140 euro. Zeker in de periodes dat ik naar een marathon aan het trainen ben heb ik drie verschillende paren, zodat ik mijn schoenen kan afwisselen. Dit zijn uitgaven die hardlopen toch een dure sport maken. Nu zitten hier ook zeker uitgaven tussen waar je best in kunt besparen. Je kunt er voor kiezen om aan minder evenementen deel te nemen en te kiezen voor de goedkopere ,vaak lokale, wedstrijden. Ook bij de uitgaven voor kleding kun je verschillende keuzes maken. Moeten het dure merken zijn of haal je je hardloopkleding bij discountwinkels zoals de Action. Hier heb je heel veel sportkleding voor lage prijzen. Ook winkelketens zoals Primark hebben steeds meer hardloopkleding in hun assortiment. Zelf bestel ik mijn hardloopkleding steeds vaker bij AliExpress. Hier moet je wel opletten dat je altijd een grotere maat bestelt dan je gewend bent. Kleding bij AliExpress valt vaak klein uit.

Een product waarop ik nooit heb bezuinigd zijn mijn hardloopschoenen. Sinds het moment dat ik serieus ben begonnen met hardlopen, heb ik overal gelezen dat goed passende schoenen heel belangrijk zijn. Iedere loper heeft een eigen loopstijl waar weer een bepaald type schoenen bij passen. Loop je op de verkeerde schoenen dan is de kans op blessures zeker aanwezig. Ik werd om de oren geslagen met termen zoals pronatie en antipronatie.

De afgelopen jaren zag ik wel regelmatig dat je bij Decathlon hardloopschoenen kan vinden die nog geen 70 euro kosten. Dit is de helft van het bedrag die ikzelf uitgeef aan schoenen. Ik kon me dan ook niet voorstellen dat dit goede hardloopschoenen konden zijn.

Al in 2016 las ik een artikel over de schoenen van Decathlon in Runnersworldmagazine, dit artikel was positief en toch durfde ik er niet voor te gaan. De schoenen van Decathlon zijn door een speciale techniek voor ieder looptype te gebruiken, geen verschillende type schoenen voor overproneerders of neutrale lopers.

33d253d1-cf18-4915-b0dc-4de675a697a9Omdat ik een tijdje geleden op zoek was naar een extra paar hardloopschoenen besloot ik om toch een keer de schoenen van Decathlon aan te schaffen. Gewoon als extra paar erbij. Lopen ze lekker dan is dat heel fijn, lopen ze niet lekker dan heb ik altijd mijn andere paar nog.

 

Decathlon heeft verschillende type schoenen, zo heb je een schoen voor de langere afstanden, de Kiprun Long ook heb je een schoen om sneller op te lopen, de Kiprun Fast. Ik heb besloten om voor de Kiprun Long te gaan. Dit zodat ik hem ook kan gebruiken voor de langere duurlopen.

Mijn eerste indruk is dat deze schoenen iets zwaarder zijn dan de schoenen die ik normaal heb. Bij het eerste rondje moest ik hierdoor opletten om mijn voeten iets hoger op te tillen, omdat ik anders een beetje slofte. Dit was een probleem waar ik bij mijn tweede rondje geen last meer van had. Waarschijnlijk was het een kwestie van even wennen aan deze nieuwe schoenen. Verder heb ik dit eerste rondje erg lekker gelopen op deze schoenen. Ik heb nu 6 keer gelopen met deze schoenen. Ik ben begonnen met twee kleinere rondes van zo’n 5 kilometer, hierna heb ik twee keer 10 kilometer gelopen en gister heb ik mijn eerste halve marathon gelopen op deze schoenen. Ik heb tijdens het lopen geen last gehad van pijntjes of andere ongemakken. De schoenen lopen lekker. Ik merk tijdens het lopen ook geen verschil met de duurdere merken waar ik normaal op loop. Dit is natuurlijk pas na 6 trainingen, maar mijn eerste indruk van de Kalenji Kiprun Long is erg positief. Ik zit er zelfs aan te denken om binnenkort ook een paar Kiprun Fast aan te schaffen, om te kijken of deze ook lekker lopen.

Mijn eerste indruk van de Kalenji Kiprun Long is dat dit een goede hardloopschoen is, waar ik lekker op loop. Op de eerste indruk doet hij zeker niet onder voor de duurdere merken waar ik normaal op loop. Deze schoen, die je kunt kopen voor een bedrag van €69,99, maakt het hardlopen toch een stukje goedkoper. Dit is dan ook weer iets dat ik in mijn werk kan meenemen. 

Deze beoordeling is niet gesponsord. Ik heb zelf voor dit product gekozen en heb het product ook zelf aangeschaft en betaald! Deze review is dan ook onafhankelijk en mijn eigen mening.

 

Advertentie

7 gedachten over “Kalenji-hardloopschoen Kiprun Long”

  1. ik heb altijd antipronatie schoenen en ik lees dat door een bepaalde techniek deze schoenen voor iedereen geschikt zijn. kan je beoordelen of die ook goed steunen of is het dan toch meer een universeel modelletje. zo als vier seizoenen banden ipv echte winterbanden…?

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb op diverse plekken gelezen dat het hele verhaal van correctie van voetpronatie nergens op gebaseerd is (verkooppraatje dus) en dat de meeste hardlopers gebaat zijn bij neutrale schoenen. Wellicht dat de kopij schrijver van de schoeninfo dit ook wist.

    Lopen op twee benen is sowieso een evolutionaire faux-pas die daarom tot klachten kan leiden, zekers als je beseft dat bijv. platvoeten een terugval is naar boomklimmers, wat blijkbaar nog in de menselijke genenpoel zit. Schoenen zijn niet de oorzaak van hardloopklachten, maar de menselijke anatomie. Gelukkig kun je problemen voorkomen door voorzichtig je training op te bouwen, veel herstel in te bouwen (80/20 regel) en op tijd je schoenen te vervangen.

    Wat dat laatste betreft, ja, schoenen zijn een behoorlijke kostenpost voor de hardloophobby, die echter in het niet vallen als je de beperkingen van je anatomie overschrijdt. Revalidatie na een hardloopblessure kan kostbaar zijn, vooral voor mensen met een laag inkomen die meestal niet volledig verzekerd zijn tegen sportmedische kosten en uit eigen zak mogen betalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s