Hardlopen

Dam tot Damloop 2019

Terwijl het buiten echt herfst is, de regen valt met bakken uit de lucht, denk ik terug aan die warme dag een week geleden. Vorige week zondag was de dag van de Dam tot Damloop en ineens bleek het warm te worden. De organisatie had al geadviseerd om goed rekening te houden met dit warme weer. Genoeg drinken vooraf en tijdens het evenement, maar ook werd geadviseerd hier met je kledingkeuze rekening te houden.

img_6260Uiteindelijk bleek het zo warm te worden dat de laatste 4000 deelnemers niet meer mochten starten. Mijn starttijd was om 13.30 uur en mijn startvak is nog gewoon vertrokken.

’s Ochtends ben ik met de trein naar Amsterdam gegaan. Er bleken geen treinen te rijden tussen Almelo en Deventer waardoor ik met een omweg via Zwolle en Almere in Amsterdam aan kwam. Aangekomen op Amsterdam Centraal heb ik eerst mijn tas afgeleverd en ben daarna op mijn gemak richting de start gewandeld.

In het startvak vond ik het al warm. Ik heb dan ook besloten om rustig te lopen, niet richten op een p.r. op de 10 Engelse Mijl.  Om half 2 is daar het startschot en we verplaatsen ons vanuit het startvak naar de start. Mijn hardloophorloge druk ik aan en samen met vele anderen passeer ik de startmat. Daar gaan we, 16 kilometer richting Zaandam.

Eerst door de IJ-tunnel. Het blijft ieder jaar weer een mooi gezicht, al die hardlopers in een tunnel. Heel bijzonder om te zien. Even later zijn we de tunnel al weer uit. Wat me dan eigenlijk al meteen opvalt is dat er al mensen wandelen. Niet goed getraind, misschien ergens misgestapt of toch al last van de warmte?  

Iets wat ik niet altijd bij iedere wedstrijd doe is drinken. Maar tijdens deze Dam tot Damloop heb ik besloten geen drankpost over te slaan. Vorig jaar liepen we de Dam tot Damloop in de regen, maar dit jaar is het echt warm. Ook al zag ik vorig jaar heel erg op tegen de regen tijdens en voorafgaand aan de wedstrijd, maar dit liep wel een stuk prettiger dan met de warmte dit jaar.

Ik merk dat ik dit jaar niet zo lekker loop. De warmte of komt het ook omdat dit de laatste dag van drie weken vakantie was? De afgelopen drie weken heb ik wel hardgelopen, maar ik heb ook vooral genoten. Wie weet heeft dat ook wel effect op de presentatie van vandaag.

Meer dan voorgaande jaren zie ik regelmatig medelopers uitgeteld in de berm liggen. Er wordt ook door best een groot deel van de deelnemers gewandeld. Helaas niet altijd netjes aan de rechter kant van het parcours. Soms wandelen meerdere mensen naast elkaar, waardoor je regelmatig aan het zigzaggen bent om iedereen te passeren. Is het een idee om eerst de recreanten te laten starten en daarna pas de bedrijventeams? Ik heb het idee dat er in de bedrijventeams toch wel wat mensen zitten die besloten hebben om “even” de Dam tot Damloop te gaan lopen. Ongetraind of te weinig getraind staan ze aan de start. Zestien kilometer ren je niet ongetraind!

Via Amsterdam Noord komen we steeds dichter bij Zaandam. Steeds meer kilometers liggen er al achter ons. Na ongeveer 12 kilometer lopen we Zaandam in. Nog een klein stukje dus. Via gezellige straatjes met feestende mensen komen we steeds dichter bij de finish. In Zaandam is het echt een feest. Het is leuk om hier doorheen te mogen rennen.  Wat zijn de laatste kilometers van dit evenement toch altijd geweldig. Hoe zwaar je het ook hebt, je krijgt hier spontaan weer een glimlach op je gezicht.

Vlak voor de finish moeten we allemaal naar het linker deel van het parcours. Aan de rechterkant werd een medeloper gereanimeerd. Ik hoop dat alles goed is gekomen met deze persoon.

img_6258En dan is de finish in zicht. Even een kleine versnelling en dan ren ik over de finish. 1 uur 27 minuten en 10 seconden. Ongeveer 8 minuten langzamer dan vorig jaar.

Na de finish hoor ik erg veel sirenes en zie ambulances en politie-auto’s. Dan hoor ik ook dat het evenement ondertussen is stopgezet. De laatste groepen lopers hebben niet meer mogen starten. Als ik terugdenk aan de lopers die ik langs het parcours zag liggen is dit een verstandige beslissing.

Ik vond de Dam tot Damloop dit jaar zwaarder dan de vorige keren, maar het blijft een feestje. Druk en gezellig op veel plekken, op het parcours zelf soms iets te druk. Maar ik heb 16 kilometer lang genoten. Volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn. 

7 gedachten over “Dam tot Damloop 2019”

  1. Hoi René, om te beginnen een mooie prestatie en je zegt het idd was het warm. Maar het is jou weer gelukt. Het was mijn 1ste keer en ik ben het wel met jou eens dat er toch veel lopers ongetraind meelopen. Dat sommige langzamere lopers niet rechts lopen klopt wel en is vervelend voor de anderen. Maar anderzijds zijn er ook snellere lopers die onnodig nog effe recht inhalen terwijl je zelf uiterst rechts loopt. Daar kan ik mijn behoorlijk aan ergeren. Maar oké het gaat hier over de Dam tot Dam en is een mooi evenement dus volgend jaar maar weer inschrijven. En het is altijd leuk om jou blogs over een run en ook deze te lezen. Op naar de volgende uitdaging🤜🤜

    Geliked door 1 persoon

  2. De laatste keer dat ik deze liep was in… 2001 🤭 Het was wel meteen mijn PR op deze afstand. Ik kwam de IJ-tunnel (2 km punt) door in 8:03 min, finishte in iets minder (19 s) dan 70 minuten. Het was druk, maar niets met wat het tegenwoordig is. Toen was het nog een wedstrijd, voor alle lopers even veel kans om te winnen: pang en rennen maar. Vandaar dat ik een PR kon lopen. Nu zou ik niet meer voluit kunnen lopen daar, zelfs niet in het wedstrijdvak.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s