Hardlopen

Goede voornemens

De eerste week van 2020 zit er al weer bijna op. Zoals ieder jaar hebben veel Nederlanders aan het begin van dit jaar goede voornemens gemaakt. Een deel van deze voornemens zullen nu na een week helaas al weer gesneuveld zijn. Waarschijnlijk heeft een grote groep Nederlanders besloten om in 2020 te gaan hardlopen. Ik heb in het verleden ook meerdere keren besloten om in het nieuwe jaar te gaan hardlopen. Bij bijna al deze pogingen was ik er binnen drie weken ook al weer mee gestopt.

IMG_7521
stevensloop 2015 halve marathon Nijmegen

1 januari 2012 had ik mezelf weer als voornemen gesteld dat ik moest gaan hardlopen. Ik was ook wat aan gekomen, dus het was ook belangrijk dat ik wat meer zou gaan bewegen. Dit keer heb ik het wel volgehouden en nu 8 jaar later loop ik nog steeds hard. Het is misschien zelfs wel een verslaving geworden.

Als je dit jaar wil gaan starten met hardlopen en je wil ook dat deze poging slaagt, dan heb je misschien iets aan de tips die mij aan het lopen hielden.

  1. Houdt je doelen beheersbaar. Verwacht niet dat je over drie maanden een halve of een hele marathon kunt lopen. Richt je eerst op het lopen zelf. Zorg dat je het volhoudt om bijvoorbeeld een half uur of 5 kilometer te rennen. Als je doelen te groot zijn, lijken ze onmogelijk en is de kans groter dat je het doel niet meer ziet zitten en je juist daardoor opgeeft. Persoonlijk vind ik het ook geen verstandig idee om vanuit het niets een marathon te gaan lopen. 42 kilometer vind ik toch echt iets voor een getrainde loper.
  2. Zorg voor een goed trainingsschema. Tijdens mijn eerste pogingen had ik een trainingsschema uitgeprint en liep ik met het schema in mijn hand en een stopwatch op mijn horloge. Hierdoor was ik eigenlijk alleen maar bezig met rekenen en nadenken. Dit vond ik heel lastig. Bij mijn laatste poging heb ik het anders aangepakt en heb ik gebruik gemaakt van de podcast van Evy Gruyaert. Voor iedere training uit het schema was een podcast. Per podcast was er muziek en Evy vertelde steeds door de muziek heen of ik moest wandelen of hardlopen. De snelheid van de muziek werd ook aangepast aan de intentietijd van het lopen. Waarschijnlijk is deze podcast nog steeds ergens op het internet te vinden, maar Evy heeft nu ook een app waar verschillende trainingsschema’s in zijn opgenomen. Het voordeel hiervan is dat je tijdens de trainingen niet hoeft na te denken. Evy vertelt je wat je moet doen en spreekt je tussendoor inspirerend toe. Er zijn meerdere van dit soort apps.
  3. Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd. Het hele jaar door worden er in het hele land heel veel hardloopwedstrijden georganiseerd. Van hele grote evenementen tot veel kleinschaligere. Hierdoor is er altijd wel een evenement wat bij jou past. Het voordeel van meedoen aan zo’n evenement is dat je iets hebt om naar toe te trainen. Je zult dan ook minder snel stoppen met de trainingen, want je wil wel goed voorbereid aan de start verschijnen. Schrijf je in voor een afstand die bij je past. Ga niet meteen voor de halve marathon, maar start eerst eens met een 5km-wedstrijd. Als dit goed bevalt, kies dan de volgende keer een langere afstand en bouw zo langzaam je trainingen op.
  4. Zoek een loopmaatje. Ik zelf loop eigenlijk altijd alleen, maar een loopmaatje kan je soms net wat extra motivatie geven. Op de momenten dat je eigenlijk moet lopen, maar je ook op de bank wil blijven zitten zul je toch gaan lopen als je loopmaatje in hardloopkleren bij je voor de deur staat. En andersom zijn er ook de momenten dat jij je loopmaatje van de bank sleurt.

img_6260Hopelijk heb je iets aan deze tips en zorgt dit er voor dat je net zo’n passie voor hardlopen krijgt als ik.

Heb je zelf nog andere tips laat het me weten of zet ze in een reactie onder deze blog.

Heel veel plezier met je nieuwe hobby.

2 gedachten over “Goede voornemens”

  1. Leuke blog. Ik weet niet meer hoe ik precies begonnen ben met hardlopen zo lang is het al weer geleden. Ik maakte alle beginnersfouten en heb daar veel van geleerd. Mijn tip is om ook veel te lezen over lopen. Je hoeft het niet allemaal toe te passen voor jezelf maar het stimuleert je en je wordt er altijd wijzer van. Zo volg ik jou en nog een heleboel andere hardloopbloggers en Instagramrunners en soms komt het zelfs tot samen lopen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s