Hardlopen

Budgetteren stap 1

Vandaag stond er een artikel in nu.nl dat in 2024 een miljoen Nederlanders onder de armoedegrens terecht komen. De boodschappen worden duurder, de energiekosten stijgen. Het zijn vervelende tijden als het gaat om onze geldzaken. Het is dan ook een goed moment om eens kritisch en bewust naar onze geldzaken te kijken. Als je al problematische schulden hebt of ieder dubbeltje moet omdraaien is het misschien te laat om hier nu aan te beginnen. Je hebt geen keuzes meer, die zijn waarschijnlijk al voor je genomen. Maar voor mensen bij wie het water niet zo hoog aan de lippen staat is er vaak veel mogelijk als het gaat om budgetteren en besparen. Maar waar begin je?

Stap één is het krijgen van overzicht. Pas als je weet welke inkomsten en uitgaven je hebt kun je beslissen of je moet of wil bezuinigen en waarop je gaat bezuinigen. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten, dromen en wensen. Hou je van vakanties, uit eten gaan of juist van kleding kopen. Het is dan ook belangrijk om voor je zelf te bepalen waar je wel of niet op wil bezuinigen. Wat is voor jou belangrijk, wat maakt voor jou het leven de moeite waard. Dat zijn de zaken waar je (liever) niet op gaat bezuinigen.

Voordat je deze keuzes gaat maken is het belangrijk om eerst overzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Veel geld verdwijnt zonder dat je het door hebt. Soms met kleine bedragen, maar al die kleine bedragen bij elkaar worden samen ook grote bedragen. Hoeveel abonnementen heb je en ben je je er bewust van dat je deze abonnementen hebt?

Ik ga de komende week aan de slag om overzicht te krijgen in onze inkomsten en uitgaven.

Ik heb voor mezelf voor deze week een stappenplan bedacht.

Aankomende week ga ik een overzicht maken van mijn vaste inkomsten en vaste structurele uitgaven.

Stap 1. Maak een tabel/schema waar ik mijn inkomsten en uitgaven in kan bijhouden (bijvoorbeeld in excel).

Stap 2. Ik pak mijn bankapp er bij en kijk wat ik de afgelopen maand aan inkomsten heb ontvangen. Welke inkomsten en welke bedragen. Ik ga kijken of deze inkomsten iedere maand terugkomen. Deze maandelijkse bedragen zet ik in mijn tabel onder de inkomsten.

Stap 3. Ik ga in mijn bankapp het zelfde doen met de vaste maandelijkse uitgaven. Ook deze uitgaven en de bedragen zit ik in mijn tabel maar nu onder de uitgaven.

Stap 4. Ik kijk in mijn bankapp bij de afgelopen drie maanden of deze bedragen inderdaad structureel terugkomen. Ook kijk ik of ik bij- of afschrijvingen over het hoofd heb gezien die misschien niet iedere maand, maar één keer per twee maanden of per kwartaal terugkomen. Als dat het geval is reken ik ook deze inkomsten en uitgaven om naar maandbedragen. Het omgerekende maandbedrag zet ik dan in mijn overzicht.

Ik hoop dan een mooi overzicht te hebben van mijn structurele inkomsten en vaste uitgaven.

Een mooie opdracht aan mezelf voor deze week.

Als ik dit gedaan heb wil ik volgende week aan de slag met het uitrekenen hoeveel geld wij per maand uitgeven aan variabele kosten zoals boodschappen, kleding en leuke dingen. maar alles stap voor stap, niet direct te veel tegelijk willen doen.

Hebben jullie nog goede tips over budgetteren en besparen laat het me weten. Hoe pakken jullie het aan?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s