Hardlopen

Budgetteren stap 1 – Hoe is het gegaan?

In mijn blog van vorige week gaf ik aan dat ik deze week wil gaan beginnen met budgetteren. De eerste stap bij budgetteren is het verkrijgen van inzicht in je inkomsten en uitgaven. In deze eerste stap bij budgetteren ga ik me alleen nog richten op de terugkerende vaste lasten. De variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding en ontspanning volgen dan deze aankomende week.

Laten we er maar mee beginnen dat dit een erg confronterende opdracht was. 😉 Ik ben dit weekend begonnen met het maken van een excel overzicht waarin ik aan de linker kant onze inkomsten kon plaatsen en aan de rechter kant onze vaste maandelijkse uitgaven.

Nadat ik een overzicht in excel heb gemaakt waarin ik inkomsten en uitgaven kan gaan invullen, ben ik aan de slag gegaan met het daadwerkelijk invullen van dit schema. Ik heb er de app van onze bankrekening bijgepakt en ben alle inkomsten en vaste uitgaven gaan doornemen. Alles wat ik aan inkomsten en vaste uitgaven tegen kwam heb ik ingevuld in dit overzicht.

Bij de inkomsten was dit niet heel moeilijk. Wij hebben het geluk dat we alle twee een inkomen uit werk hebben en geen verdere toeslagen of financiële regelingen hebben. Met het invullen van onze twee salarissen was de linkerkant van het overzicht dan ook ingevuld.

Meer werk was het invullen van de rechter kant van het overzicht. De maandelijks terugkerende vaste uitgaven zoals hypotheek, zorgverzekering en dergelijke. Door de afschrijvingen uit de bank-app door te nemen, was ook dit niet heel veel werk. Het was wel een confronterend klusje. Ik kwam aan een totaal van 28 vaste maandelijkse uitgaven. Hier zitten natuurlijk de standaarduitgaven in voor wonen, zorgverzekering, vervoer en andere verzekeringen, maar ik schrok van het aantal andere abonnementen die wij hebben. Dit zijn er twaalf, waaronder heel veel streamingsdiensten. Iedere keer komen er nieuwe streamers bij en iedere keer denk ik dat ik was mis als ik die niet ook neem. Maar is dat ook zo?

Abonnementen zijn dan ook een onderwerp waar ik binnenkort een blog over ga schrijven.

Stap één heb ik dit weekend opgepakt, confronterend maar wel noodzakelijk. Aankomende week ga ik aan de slag met de variabele uitgaven. Ik ga wederom de app van de bank er bij pakken en uitrekenen hoeveel geld ik de afgelopen drie maanden heb uitgegeven aan boodschappen, kleding, ontspanning en de aanschaf van spullen. Met mijn lego-verslaving gaat dit dus ook weer een confronterende actie worden. Ook zal ik deze week starten met het bijhouden van een kasboek. Ik ga opschrijven waar ik deze week mijn geld aan uitgeef. Aan het eind van de week weet ik dan precies waar ik deze week geld aan heb uitgegeven en hoeveel dit was. Spannend!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s