Hardlopen

Budgetteren: de boodschappen

Zoals ik in mijn eerdere blogs heb beschreven ben ik een tijd geleden gestart met budgetteren. Ik hoop met deze blog ook andere mensen te inspireren om naar hun geldzaken te kijken. Wie weet kunnen we elkaar tips geven. Een van de uitgaven waarbij het eigenlijk helemaal niet duidelijk is hoeveel geld ik er aan uitgeef zijn de boodschappen.

De boodschappen zijn uitgaven die soms dagelijks terug komen en ongemerkt meer geld kosten dan ik van te voren had verwacht. Om inzicht te krijgen op deze uitgaven heb ik de afgelopen periode heel ouderwets een kasboekje bijgehouden. Alle uitgaven die ik heb gedaan rondom de boodschappen heb ik opgeschreven. Eén keer per week heb ik deze uitgaven bij elkaar opgeteld, zo kwam ik er achter hoeveel geld er op gaat aan boodschappen. Meer dan ik had verwacht. Het valt me wel op dat als ik van mezelf de uitgaven moet opschrijven ik al in de winkel kritischer wordt over de boodschappen. Wat heb ik echt nodig?

Nadat ik een paar weken heb bijgehouden hoeveel geld ik heb uitgegeven aan boodschappen was het duidelijk dat hier zeker op bespaard kan worden. Er zijn dan ook direct een paar zaken die ik heb veranderd in mijn winkel gedrag.

  1. Ik heb een vast weekbedrag met mezelf afgesproken. Mijn boodschappen moet binnen dit bedrag blijven. Om meer overzicht te houden hoeveel geld ik nog te besteden heb, doe ik dit bedrag contant in mijn portemonnee. Ik zie het geld minder worden. Als ik pin in de winkels geef ik uiteindelijk vaak meer geld uit dan ik eigenlijk had willen uitgeven. Nu geldt gewoon: op = op!
  2. Ik maak een boodschappenlijstje. Zodat ik geen dingen koop die ik eigenlijk niet nodig heb.
  3. Ik bepaal aan het begin van de week al wat ik die week ’s avonds zoal wil gaan eten.

Hoe letten jullie op je uitgaven in de supermarkt? kom maar op met jullie tips.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s