Hardlopen

Halve marathon van Amersfoort 2017

Zondag 18 juni was het zo ver! De dag van de Marathon van Amersfoort. Net als vorig jaar loop ik de halve marathon. Vorig jaar was het 28 graden tijdens de marathon en dit jaar gaat het weer zo warm worden. Net als de meeste hardlopers vind ik hoge temperaturen tijdens het hardlopen niet tot de prettigste loopomstandigheden behoren. De organisatie van de marathon heeft in de dagen voor de marathon met nieuwsbrieven en via facebook duidelijk aangegeven extra goed op te letten met dit weer. Ga niet voor een persoonlijk record en drink vooraf en tijdens het lopen voldoende water.

Zondagochtend heb ik om kwart over 8 in Enschede de trein naar Amersfoort genomen. Altijd heerlijk als je niet hoeft over te stappen! Rond 10 over half 10 was ik in Amersfoort. Nog zo’n 50 minuten tot de start. Met deze temperatuur is het wel heel fijn dat ook de halve marathon in de ochtend start.  Ik heb zaterdag nog snel bibbits gekocht, magneetjes die je startbewijs vastmaken aan je tshirt. Geen gaatjes meer in je shirt maken met de veiligheidspeltjes. Na deze wedstrijd weet ik of ze mijn startbewijs ook echt goed aan mijn shirt bevestigen. Hierna heb ik mijn tas afgegeven. Dit ging een stuk sneller dan vorig jaar. Erg goed geregeld! Nog snel even naar de Albert Heijn gelopen, voor een flesje water en daarna door naar het startvak.

Om precies half 11 ging het startschot, of was het een kanonskogel? Langzaam verschoof iedereen naar de start en het lopen kon beginnen. Een stukje door Amersfoort om daarna een kilometer of 5 op een smal dijkje langs de Eem te lopen. Dit is een mooi stuk van het parcours, maar zo smal dat je niemand kan inhalen. Laat ik net terecht zijn gekomen in een groep lopers die gemiddeld 10,5 km per uur lopen. Ik was van plan rustig aan te doen vandaag, maar dit tempo is voor mij iets te langzaam. Af en toe door het gras wat lopers in kunnen halen, maar het grootste deel van dit stuk niet in mijn eigen tempo kunnen lopen. Door dit deel van de route is de marathon van Amersfoort geen marathon om een pr te lopen. Maar ja, dat zullen de meeste mensen eind juni toch niet van plan zijn. Hierna nog een flink stuk door het buitengebied gelopen om langzaam de stad Amersfoort weer binnen te lopen. Uiteindelijk heb ik mijn tempo wel weer iets kunnen verhogen, zonder echt veel te hard te gaan. Hierdoor heb ik wel optimaal kunnen genieten. Vooral de laatste twee kilometers door het centrum van Amersfoort. Wat een mooie, sfeervolle en gezellige stad!

Voor mijn gevoel was het gister wel warm, maar niet zo warm als vorig jaar. Misschien dat er dit jaar wat meer wind stond.

Uiteindelijk weet ik de finish te bereiken met een eindtijd van 1 uur 46 minuten en 42 seconden. Waarmee ik toch mooi als 233e ben geëindigd. Twee minuten sneller dan vorig jaar in Amersfoort, maar toch een kwartier langzamer dan mijn pr tijdens de CPCloop van 2016. Met deze tijd, met deze temperatuur ben ik wel echt tevreden. Toch weer een stap dichter bij de marathon van Eindhoven.

Mijn startbewijs is met de bibbits ontzettend goed blijven zitten. Deze magneetjes zijn een ideale uitvinding. Helaas heb ik op de plek waar één magneetje tegen mijn buik kwam een klein wondje gekregen,  omdat de magneet daar steeds tegen mijn huid aan drukte. De volgende keer iets beter opletten waar ik de magneetjes plaats.

6 gedachten over “Halve marathon van Amersfoort 2017”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s