Hardlopen

Road2Eindhoven

Op het moment dat ik in april 2016 in Rotterdam over de finish van de marathon kwam, was één ding direct duidelijk: dit wil ik nog een keer doen! Het heeft uiteindelijk anderhalf jaar geduurd, maar dit najaar ga ik mijn tweede marathon lopen. Het afgelopen jaar zijn er heel wat najaarsmarathons mijn gedachten gepasseerd. Mijn eerste keus was Berlijn, maar die viel precies halverwege mijn vakantie en daar was het thuisfront niet heel blij mee. Ook New York is even serieus gepasseerd, maar dat is toch wel erg duur! Hierna bleven er twee serieuze opties open: Amsterdam en Eindhoven. FullSizeRenderIn beide steden heb ik meerdere keren de halve marathon gelopen. Gezien de sfeer tijdens het evenement, heb ik uiteindelijk voor Eindhoven gekozen. Een andere grote overweging hierbij is dat mijn familie hier woont en ik zelf in een dorpje aan de rand van Eindhoven ben opgegroeid. Toch een soort thuiswedstrijd dus! Er was lange tijd onduidelijkheid over de opening van de inschrijving. Eerst zou die in april openen, later werd dit medio mei, maar wat is nu eigenlijk medio mei. Vanaf 10 mei zat ik dus iedere dag klaar om mezelf in te schrijven. Ligt het aan mij, of wil iedereen zich direct inschrijven als je dan toch eenmaal de beslissing hebt genomen om deel te nemen? Bij de inschrijving is het eigenlijk pas echt! Vanmiddag in de trein van mijn werk naar huis zag ik dan eindelijk dat de inschrijving geopend was. Vanuit de trein heb ik mezelf dan ook direct ingeschreven.

Hardlopen met Evy: Naar de marathon van Rotterdam heb ik vorig jaar toegetraind met het marathonschema van de “hardlopen met Evy-app”. Dit traingsschema is mij heel erg goed bevallen. Het doet met stiekem toch erg veel goed, als iemand steeds “fier” op me is! Onlangs heb ik via een facebookwedstrijd van roadtorun een gratis trainingsschema Processed with VSCO with c1 presetvoor deze app gewonnen. Ik heb direct het schema om een marathon binnen 4 uur te lopen gedownload. In de week na de halve marathon van Enschede ben ik gestart met trainen via dit schema. Het is een schema van 12 weken, maar wel met 5 trainingen per week. Omdat ik ook drie keer per week naar de sportschool ga, om op mijn werk te komen wekelijks zo’n 20 uur reistijd heb en natuurlijk ook tijd voor het thuisfront moet hebben, gaat het me niet lukken om wekelijks 5 trainingen af te werken. Ik heb dan ook besloten dit schema over een iets langere periode te verspreiden.  Gister heb ik de 10e training afgewerkt.

Marathonrevolutie: Vorig jaar heb ik van een collega het boek over de marathonrevolutie gekregen. Kun je een marathon lopen met maximale trainingen van 14 km. Ik heb kort getwijfeld, maar dat durf ik toch niet aan! Laat mij maar trainen met een ouderwets schema.

Ik zal jullie via mijn blog tot aan de marathon op de hoogte blijven houden van mijn road2Eindhoven!

8 gedachten over “Road2Eindhoven”

 1. Leuk geschreven en idd heel herkenbaar dat je op het vinketouw zit om je in te schrijven. Dit had ik met Enschede en in mijn agenda gezet met een waarschuwing van de datum start van inschrijving. Ik zeg gaat helemaal goed komen en zeg alvast Suc6👍

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat dat boek betreft, het gaat over hoe iemand de marathon kan finishen, niet over de optimale manier om de beste tijd neer te zetten. Evenzogoed, veel marathonners doen eerder te veel dan te weinig in de voorbereiding, dus een behoudende aanpak is wel beter. Dat is waarom de 14-km-methode werkt, mits je accepteert dat je er niet je beste tijd mee zult neerzetten.

  Er zijn trainingsmethoden die wel een optimale voorbereiding nastreven, maar deze vereisen ofwel zelfdiscipline danwel een persoonlijke coach die je in de gaten houdt en waarmee je een vertrouwensband hebt. Zelf een clubtrainer is niet goed genoeg als je problemen hebt om je strikt aan een trainingsmethode te houden.

  Het probleem is vaak dat je zelf te diep in de voorbereiding zit om overzicht te houden en de juiste beslissingen te nemen. Een second opinion van een ervaren trainer die jou kent kan hierbij zeer nuttig zijn. Soms is het beter om rust te nemen, vooral in de een-na-laatste week voor de marathon, zodat alle pijntjes wegtrekken en je uitgerust aan de start verschijnt. De atleet neigt maar al te vaak naar een lange duurloop doen om de onzekerheid weg te nemen. Die onzekerheid is deel van de marathon en dient ondergaan te worden en zal ongetwijfeld oncomfortabel aanvoelen. De nadruk in de laatste 2 weken zou beter kunnen liggen op de snelheid handhaven, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Uithoudingsvermogen is er genoeg; daar heb je immers voor getraind. Wat ik soms zie is dat een atleet in de week voor de marathon niet meer traint, met stramheid en onder-prestatie als gevolg. Men probeert blijkbaar te compenseren voor het feit dat men te veel gedaan heeft in de voorbereiding (meer dan in het schema stond) en een brak lichaam heeft. Ik spreek hier uit ervaring.

  Twaalf weken is eigenlijk te kort, maar alle tijd die een normaal mens zal hebben. Er is dan eigenlijk geen tijd voor wat anders. De focus dient volledig op de voorbereiding op de marathon te liggen, met een regelmatig leefpatroon (gezond eten, op tijd naar bed), ook in het weekend.

  Succes met de voorbereiding!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s